Som vanligt har jag fått uppgiften att ta med ett "vegetariskt alternativ" till julbordet. Jag är så jäkla trött på allt vad vegobullar och griljerad kålrot heter. Har liksom tröttnat på smakerna innan jag ens har börjat äta julmat. Så i år tänkte jag laga sånt som är gott på RIKTIGT. Som inte finns där som en sämre version av originalrätten. Utan som briljerar i sig själv. Så som vegansk mat ska göra. Här är några veganska rätter som jag funderar på att laga till julbordet: Ugnsrostad och honungsglaserad brysselkål Julia lagade detta för ett par veckor sedan och det var så satans gott. Byt ut honungen mot agavesirap för att veganisera. Rostad blomkål med balsamicosirap och hasselnötter Har inte provlagat det här receptet själv, MEN, jag har gjort helrostad blomkål förut och det är ju så himla gott. Och hasselnötter hör julen till. Foto: Coop. Vårrullar med rödkål och asiatisk dippsås Det här låter ju jättekonstigt, men Froste och Dana gjorde den här rätten en jul och det var SÅ gott. Och gör traditionalisterna lite arga. Froste och Dana gjorde även sillsushi på julafton ett år. Med skärgårdssill i stället för lax i rullarna. Sötpotatissallad med rostad grönkål och grov senapsdressing Hoppsan vad många sorters kål det blir i det här inlägget. Men klart vi måste ha med en grönkålssallad. Och att ugnsrosta grönkål är heaven. Jag har inte provat just detta recept men har gjort liknande varianter förut. Foto: Annie Månsson/Vegokäk Karamelliserad rosmarinkryddad palsternacka med grönkålssallad Om Annie säger att det här är en av fem rätter som hon kommer laga till sitt vegetariska julbord, då anar jag att det är en bra rätt. Är riktigt sugen på att testa denna i jul. Okej, för den som vill ha ett snabbt sillsubstitut: senapstofu med dill och skärgårdstofu med tångkaviar Coop har gjort "sill" på tofu, som finns att köpa färdig. Jag har provsmakat de olika varianterna och tycker bäst om den som heter senapstofu, och näst bäst är den som heter skärgårdstofu. Den är dock väldigt söt, så det är bra att ha en citronklyfta till! Och för den som älskar köttbullar: Gör dem på Anammas formbara färs Det här är den enda sojaprodukten jag kommer använda i jul. Anammas formbara färs är nämligen så jäkla god att göra köttbullar av. Med lite extra grädde, salt och peppar i färsen så blir det PRIMA köttbullar. Apelsin med saffran, mynta och pistagenötter Nu till efterrätterna! Den här rätten lagade jag till mina kompisar på förra årets julbord. SÅ SMARR. Snickerskakor Mitt godaste julgodis. Ni som äter vegetariskt och veganskt – vad finns på ert julbord i år? Länka gärna recept (eller skriv ut dem) i kommentarsfältet, så att vi kan tipsa varandra!