Min favorithögtid är kommen. En högtid som, för mig, går ut på att vända ansiktet mot solen och äta god mat. Bara så. I sin enkelhet. [caption id="" align="alignnone" width="1142"] Credit: © Akiko Ida and Pierre Javelle[/caption] Tomattarte med tapenade Obs! Jag ska inte ha credd för det här receptet. Det publicerades i GP för många år sedan och jag har fått en kopia av det det av Johans mamma. Åt den här pajen när vi firade påsk i Skåne 2019 och har tänkt på den ever since. Till en paj: Pajdeg 125 g kylskåpskallt smör 4 dl vetemjöl 1 dl riven parmesan 1 tsk salt 1 dl ljummet vatten Fyllning 1 burk tapenade på svarta oliver (ca 3/4 dl) 1 stor gul lök smör olivolja 3 vitlöksklyftor 3 dl riven västerbottenost 5 – 7 mogna tomater färsk timjan (salt) nymalen svartpeppar 1. Skär smöret i kuber. Blanda mjöl, parmesan och salt. Arbeta ner smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt 1 dl ljummet vatten och knåda ihop. 2. Låt vila en stund och klä en pajform, cirka 28 cm i diameter. Förgrädda i 175 grader i 15 minuter. Låt svalna och bred sedan ut tapenad på pajskalet. 3. Skala och skiva löken tunt. Hetta upp lite smör och olivolja i en stekpanna och stek löken sakta mjuk utan att den tar färg. Fördela i pajskalet. Strö över riven ost. 4. Skala och skiva vitlöken tunt och strö över. Skiva och lägg på tomaterna lite omlott. Strö över repad timjan, salt och peppar. 5. Grädda i 175 grader i cirka en timme eller tills tomaterna har smält. Servera ljummen. Smördegsbollar med västerbottenost och löjrom Här är ett recept som Johan hittade hos @1000smaratter på Instagram: receptlänk. Det är alltså smördegsbollar fyllda med västerbottenkräm, toppade med smetana, löjrom och gräslök. Otroligt goda små bites som man kan ha som en del på sin lilla påskbuffé eller till en fördrink. Man kan givetvis byta ut löjromen mot sikrom eller tångkaviar. Tips är att steka smördegsbollarna (helt enligt receptet alltså) och inte tro sig vara smart och köra dem i ugnen. Vi misslyckades nämligen med en batch inför nyår, när jag stoppade in en hel plåt och såg dem smälta ner till platta ostchips. Vad ska jag göra för efterrätt i påsk? Min vision är att jag ska duka ett bord utomhus, lägga på en rutig duk och mitt på bordet tronar en ... tårta? Kaka? Läs också: Vegansk påskmat