Förra veckan skulle vi ha mamma och Calle på middag, och slog därför på stora trumman. Men Calle blev sjuk, så då blev det desto mer mat till oss andra! Vi gjorde bibimbap. Till 4 hungriga personer behöver du: Sushiris Sushisu eller risvinäger Socker Ättika 1 gurka 3 morötter Fast tofu Champinjoner/skogschampinjoner (mängd efter tycke och smak, men kom ihåg att de krymper!) Hoisinsås Fryst spenat (inte hackad) Sesamolja Sesamfrö Böngroddar Japansk soya Ljus misopasta (kan uteslutas) Kimchi Salladslök Ägg (1 per person – du som är vegan skippar) Srirachamajonäs (köp färdig eller gör egen, det gjorde Johan men jag vet inte hur) Kimchi (finns i välsorterade mataffärer, kan uteslutas) Gör såhär: – Picklad gurka Blanda 1 dl socker, 2 dl ättika och 3 dl vatten i en kastrull. Värm på spisen så att sockret smälter och ställ kastrullen åt sidan så att det svalnar (häll över i en skål så svalnar det fortare). Hyvla därefter ner en gurka, blanda och låt stå. Jag picklade gurkan dagen innan men det går bra att göra någon timme innan middagen också. Men skönt att kunna förbereda vissa saker! – Picklad morot Vi skar morötterna med julienneskärare (så att de blir smala strimlor), men det går även bra att skära med kniv. Vi använde samma lag som till gurkan. – Sushiris Hittas i sushisektionen i mataffären, koka enligt förpackningen och häll på Sushisu (färdig vinägerblandning) eller googla recept för risvinäger- och sockerblandning. – Tofu, stekt och marinerad Vi köpte fast tofu, frös den, tinade den, kramade ur vätskan (den får en heeelt annan konsistens då, liksom svampigare och suger upp marinaden svinbra!!) och stekte den med sesamolja, soya och misopasta. – Svamp med hoisinsås Vi stekte den i kvartar utan olja för att få bort vätskan, sen tillsatte vi ett par matskedar hoisinsås. – Spenat med sesamfrön Vi hällde kokade vatten på fryst spenat (obs inte hackad), kramade ur vattnet och hällde på lite sesamolja och sesamfrön. – Böngroddar Vi köpte groddarna i konservburk. Tror Johan hällde lite soya och sesamolja på dem. – Ägg För den som vill. Stek sunny side up. Johan hälsar att det är viktigt att gulan förblir mjuk. Toppa riset med allt ovan. Kolla vilka UNDERBARA matlådor det blev av resterna (sista blev en minilåda). Funkade skitbra att äta kallt. Är du däremot sugen på att göra något busenkelt och asbilligt så kommer ditt recept här: Rårakor! Du behöver: Ett gäng fasta potatisar (till fyra stora rårakor, som mättar, använde vi typ 10 potatisar) 1 finhackad rödlök 1 Citron Gräddfil/Oatly imat fraiche 1 burk tångkaviar Hackad dill Smör/mjölkfritt margarin 1. Skala potatisen (vet inte om det behövs, men det gjorde jag) och grovriv den. Lägg den i ett durkslag, salta och krama ur vattnet. 2. Värm smör i en stekpanna och höj till medelhög/hög värme. Forma till kakor i stekpannan (vi stekte två stycken samtidigt, i olika pannor). Man tror att de inte ska hålla ihop, men det gör de! När rårakorna har blivit bruna på undersidan så vänder du dem och steker andra sidan också. Du kan även grädda dem i våffeljärnet. 3. Servera med tillbehören ovan. Ju mer toppings desto bättre! Vrålade HUR KAN NÅT SÅ ENKELT VARA SÅ GOTT! Tycker ärligt denna råraka var snyggare än den första.