Nu kommer en lång scroll med olika slags sommarmat. Kanske vet du inte vad du är sugen på att äta till lunch eller middag, men i bästa fall märker du det efter att du gått igenom det här inlägget. Är det superhett där du är? Då kan du testa den här hybriden mellan en gazpacho och en caprese. Köp en riktigt god gazpacho i mataffären och kyl den. Fördela klyftad tomat och bitar av mozzarella i en djup tallrik. Häll över gazpachon och toppa med olja, basilika, salt, och mycket svartpeppar. Pastasallad som smakar barndom, fast godare. Här finns en lista med ingredienserna. Mackor är som bekant perfekt semestermat. Köp baguetter och fyll dem med pesto, mozzarella och mortadella. Ät kanske med en syrlig sallad till. Eller skit i det och ta med mackorna som de är till playan. Somunbröd går att köpa i frysdisken här och där, eller färskt på Lidl. Fyll dem med goda grejer (i bild har jag ratatouille, tzatziki och lammkorv). Pasta puttanesca kan verkligen inte bli fel. Syrligt och piggt från svarta kalamataoliver och kapris samt umami från tonfisk, sardeller och tomat. Sedan på med jättemycket parmesan, persilja och olja. Melanzane alla parmigiana är väl en perfekt sommarmiddag. Jag brukar ha linser i den för att den ska bli ännu matigare. Ratatouille, burrata, surdegsbröd och sallad med en massa kolrabbi och vinäger. Om du ska laga mat till många kan jag inte nog rekommendera att göra grekiskt-inspirerat. Grilla kycklinginnerlårfilé (eller grönsaker) med souvlakimarinad, rosta färskpotatis i ugnen, gör en klassisk greksallad och jättemycket tzatziki. Servera med bröd och kanske burek. En annan variant är denna: tomatsallad med kapris och schalottenlök, romesco, grillad kyckling och rostad färskpotatis. En tredje kycklingrätt är denna med bearnaisessås och sallad med god vinägrett. Halloj. Som ni ser äter vi nästan alltid färskpotatis på det där viset: plockar de minsta vi kan hitta och kör dem hela i ugnen med olja, salt och peppar. En sallad jag gör varje sommar är Molly Baz persika- och tomatsallad med halloumi och poppade senapsfrön. Söt, salt, nötig, god. Funkar som både huvudrätt eller som side! Ett annat recept jag ofta gör är hennes haricoverts med pistagedressing. Här äter vi det med någon krämig pasta till. Jag tror att det är en pasta med romesco som Johan gör ibland! Mmmmm. Hungrig nu! Är du?Läs också: Recept: hemgjord caesar (Kale & crave)