Vi hade matlag när vi var i Hälsingland, så som det blir när familjen är stor*. På fredagen var det min och Johans tur. Vi såg framför oss en middag med sydeuropeisk känsla. Sommarmat i Italien, kanske. Aubergine- och tomatgryta Vi gjorde en slags aubergine- och tomatgryta. Körsbärstomater får gå in i ugnen med vitlök och bli riktigt söta, auberginer vattnas ur och steks i rikligt med olja. Sedan blandas det ihop med basilika och persilja och smakades upp. Tror Johan hade i en del vin också. Panzanella Vi gjorde panzanella. Det är en bröd- och tomatsallad, smaksatt med dijon, kapris och rödlök. Oftast gör man den på gammalt överblivet bröd. Kronärtskockgratäng Vi gjorde kronärtskockgratäng för örtionde gången den här försommaren. Folk älskar. Receptet finns här, eller på Frida Lunds instagram. Så gott att ha på bröd. Persikosallad med burrata och brynt smör Slutligen. En slags caprese gjord på stekt persika, torrostade mandlar, basilika, burrata och brynt smör. Den ska jag göra snart igen. *Vi behövde dela in oss i disklag, insåg vi senare. Annars tog middagen slut alldeles för tidigt, för att alla (nå, de flesta) reste sig upp och började plocka in tallrikarna. SITT NER fick man skrika, NU UMGÅS VI. Vad ska ni laga på midsommar? Kan ni inte skicka recept i kommentarsfältet? Vore så mys. Fler somriga recept: Melanzane alla parmigiana Vattenmelonsallad Tomattarte