Hej och välkommen till Floras blogg punkt ess-é! Och välkommen till en vardag mitt i veckan hos oss. Johan bygger modell nu igen, och insåg att omkretsen på Stadsbibliotekets rotunda är som en snusdosa i skala 1:400. Det kan ni tänka på om ni går förbi där. En snusdosa på taket. Men vet ni, det ska handla om den där maträtten vi (mest Johan tbh) uppfann för någon vecka sedan: pangad potatis med örtig blomkål och chilibearnaise. Fy satan vad gott det ÄR. Och tack till bloggläsare Mia som äntligen gav oss ett namn på potatisen. Nu har vi lagat den ett par gånger här hemma och det är dags för er att få recce! Jag skriver ingredienslista och tillvägagångssätt längst ner i inlägget. Potatisen kokas först, sen krossas den med en slev, sen rostas den i ugnen i rikligt med olja. Länge. Syrlig, krispig, morotssallad. HELLO <3 Rostad blomkål med örtolja. Trevliga Mikkeller från mataffärn att ha till maten! Pangad potatis med örtig blomkål och chilibearnaise 4 portioner, tillagningstid ca 1 h Du behöver: 1 kg småpotatis 1 stort blomkålshuvud 1 citron (zest och saft) 3 morötter chilibearnaise (vi brukar köpa Lallerstedts) 0,5 pkt fetaost olja (till potatisen i ugnen, johan blandade raps- och olivolja) vinäger (vitvin eller äppelcider) salt & peppar örtolja: 1 bunt persilja (vi brukar köpa på lösvikt) 0,5 kruka basilika 1 dl olivolja 1 vitlöksklyfta 0,5 citron – saften salt & peppar en skvätt vatten 1. Lägg in fetaosten i frysen (så blir den lättare att riva sen). Sätt på ugnen (250° i vanlig ugn, men om du har varmluft, kör på 225°). Koka potatisen. 2. Blomkål! Under tiden potatisen kokar: bryt ett blomkålshuvud i små buketter, lägg dem på en plåt på bakplåtspapper, häll på olja, salt och peppar och blanda runt. Just det! Släng inte blasten utan rosta den i ugnen också. Jättegott. Sätt in blomkålen i ugnen i typ 25 minuter eller tills de blivit mjuka och fått fin färg. 3. Potatis! När potatisen är nästan helt färdigkokad: häll av vattnet och krossa potatisen med en slev. Vänd ner dem i en plåt med kant, med RIKLIGT med olja (typ en centimeter upp i plåten). Sätt in potatisen i ugnen (ovanför blomkålen) i typ 45 minuter eller tills de fått fin färg och blivit krispiga. Ibland kan man behöva sätta på grillfunktionen för att få lite extra yta. Men framförallt måste man ge potatisen tid. Obs: blomkålen tar du ut när du tycker att den ser klar ut, den ska alltså inte vara i ugnen lika länge som potatisen. 4. Morötter! Hyvla dem med potatisskalare eller osthyvel och dressa med lite citronzest, saften från typ en halv citron, olivolja, en skvätt vinäger, salt och peppar. 5. Örtolja! Mixa alla ingredienser tills de gått ihop helt. Den ska bli rinnig, så du kan tillsätta lite vatten för önskad konsistens. När blomkålen är klar: vänd runt den i örtoljan. 6. Upplägg! Blanda ut bearnaisessåsen med en skvätt vatten för att få en lite rinnigare konsistens. Servera potatisen med blomkålen, morötterna, bearnaisessåsen och riv över fetaost på toppen. ÄT! Det är så gott så gott så gott.