Ja det är ett jävla snack om melanzane alla parmigiana på den här bloggen. Har varit i åratal. Länge gick jag efter Jamie Olivers recept men det senaste året har jag gjort min egen variant. Jag har i linser för lite extra protein (har kommit fram att de färdigkokta blir bäst!) och snålar ej på varken olivolja, parmesan eller aubergine. För er som inte känner till rätten så är det alltså som en slags lasagne, men med aubergine i stället för pasta och parmesan i stället för bechamelsås. Så kanske auberginegratäng snarare? Som tar mellan 1-1,5 timme att laga men som har få moment: ugnsrosta aubergine, göra en god tomatsås och att riva parmesanost. Det godaste som fiiiiiiinns. Melanzane alla parmigiana För 5 personer. Du behöver: 5-6 auberginer 1 gul lök 5 vitlöksklyftor olivolja (går säkert åt en deciliter eller två) en nypa chiliflakes eller lite hackad färsk chili 2 burkar tomater (jag tycker om Mutti Pelati) + några dl vatten någon dl rött vin en nypa socker en skvätt balsamvinäger 1 kruka basilika 1 förpackning färdigkokta gröna linser (jag kör Zetas) 2 st mozzarella (gärna buffelmozzarella) 150 g parmesanost bröd till servering Sätt ugnen på 225 grader. Vi har inte varmluftsugn så om du har det kanske du får sänka värmen något. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Lägg ut dem på en bricka/plåt/skärbräda och salta dem med vanligt salt. Ställ åt sidan. Det här gör man för att vattna ur dem, så blir de mycket godare sen! Nu är det dags att sätta igång med tomatsåsen. Finhacka lök och vitlök och stek i generöst med olivolja, utan att löken tar färg, men så att den mjuknar ordentligt. Tillsätt chili. Tillsätt tomaterna i grytan (använder du hela tomater kan du mosa dem i handen över grytan, eller använda en sax och klippa sönder dem direkt i konservburken). Häll på någon deciliter rött vin, en skvätt balsamvinäger och en nypa socker. Salta och peppra. Låt småputtra utan lock. Häll gärna på några dl vatten så att inte såsen blir för reducerad. Dags för auberginerna! Ta fram två plåtar som du täcker med bakplåtspapper. Ringla olivolja på pappret. Torka av aubergineskivorna med en ren kökshandduk. Lägg skivorna på plåtarna och ringla över mer olja, samt peppar (salt behövs inte, då de redan har blivit saltade). Sätt in i ugnen och låt dem vara där inne tills de blivit genommjuka och fått lite färg. Man kan behöva vända på dem och tillsätta mer olja. Detta kan ta mellan 20-45 minuter beroende på vad du har för ugn. Finriv parmesanosten. När auberginerna är klara är det dags att smaka av tomatsåsen. Tillsätt hackad färsk basilika (spara några blad till servering) och linserna (som du sköljt). Tillsätt mer salt och peppar om det behövs. Nu är det dags att bygga ihop rätten. Ta fram en ugnsfast form och börja med ett lager tomatsås. Lägg sedan på ett lager aubergineskivor, ett till lager tomatsås och sedan ett lager parmesanost. Fortsätt varva lagren ett par gånger, men toppa med tomatsås och mozzarellan som du drar isär i småbitar. Drizzla med olivolja, peppra och skjuts in i ugnen! Tar kanske 20 minuter? Ät med något gott bröd! Kanske en liten fänkålssallad till? Funkar svinbra som matlåda och blir bara godare dagen efter. Tips tips! Andra goa grejer: Pangad potatis med örtig blomkål och chilibearnaise Tomattarte