Johan och jag har knäckt koden för den ultimata vegetariska hamburgaren. Sade hon ödmjukt. Efter många vändor hit och dit har vi förfinat tillvägagångssättet och ingredienserna och nu vill vi dela det med er! Perfekt fredagsmiddag, eh? För två hamburgare behöver du: Hamburgerbröd (vi älskar Korvbrödsbagarns Potato bun, denna gång använde vi ett briochebröd) Vegoburgare av god kvalitet. Här tycker jag Hälsans köks Sensational burger eller någon annan sån riktigt "köttlik" burgare är bra. Snåla inte här! Krispig sallad, typ romansallad eller isberg Cheddarost, ett par skivor. Präst eller någon annan vällagrad går också bra. Pommes of your choice Ketchup (tycker jag, tycker inte Johan) Samt: Dillpicklad gurka (kan förberedas innan): 0,5 gurka 0,5 dl hackad dill, färsk eller fryst 1 dl ättika (12%) 2 dl socker 3 dl vatten Dijonnaise (kan förberedas innan): 1 äggula 3 tsk dijonsenap Några dl neutral rapsolja 1/4 citron Någon msk vatten Karamelliserad lök: 2 gula lökar Ett par msk smör Genvägar: köp färdig majonnäs och tillsätt dijonsenap. Kanske även färdig inlagd gurka? Fast helst inte såklart :) Den godaste hamburgaren, gör såhär: Sätt på ugnen till pommes/sötpommes. Vi körde köpepommes denna gång men godast är väl ändå att använda sötpotatis. Detta får du fixa själv, skriver inget mer om det i inlägget okej! Pickla gurkan: Gör en 1-2-3-lag, dvs blanda 1 dl ättika (12%:ig), 2 dl socker, 3 dl vatten och koka upp i en kastrull tills sockret har löst upp sig. Häll gärna över i en burk och låt svalna lite. Tillsätt någon halv dl hackad färsk dill. Skiva upp gurkan (inte för smalt, man vill ha crunch) och lägg den i burken. Egentligen kanske man ska låta lagen svalna men äsch. Slå dijonnaisen. Det här är alltså en majonnäs med ganska kraftig dijonsmak! Blanda 1 äggula med 3 tsk dijonsenap, salt, peppar och saften från 1/4 citron. Tillsätt droppvis med olja under tiden du vispar. Det kanske går åt 3-4 dl rapsolja? Konsistensen avgör. Tänk att den ska vara tillräckligt hård för att den inte bara ska rinna av från hamburgerbrödet. (Du kommer ha en jäkla massa majonnäs över när du har ätit, men det kan du göra något kul med sen) Stek löken: skiva 2 gula lökar i tunna skivor. Stek i några matskedar smör på medelhög värme. Salta. Man kan röra runt då och då, de ska få fin färg men mjukna. "Riktig" karamelliserad lök görs i typ 45 minuter och med socker, men vi gör såhär i typ 20 min. Tycker att det räcker och de blir tillräckligt söta av sig själva! Stek hamburgarna så att de får fin färg och skiva upp cheddarost. Lägg osten på hamburgarna när de är färdigstekta, häll lite vatten i stekpannan och sätt på ett lock på stekpannan. Då smälter osten fint av vattenångan. Fixa salladen. Lägg gärna salladen i iskallt vatten så blir den god damn crisp. Hacka upp den till shrettuce (finely shredded lettuce). Stek hamburgerbröden och montera din hamburgare! Ät och dö, hejdå det var fint att leva samtidigt. Ett annat recept, faktiskt ett av förra årets mest lästa: Pangad potatis med örtig blomkål och chilibearnaise.