I torsdags fick jag göra en så jäkla rolig sak: bjuda in några kompisar till mitt eget komponerade julbord! Veganskt! I världens finaste lokal! Ålrajt, låt oss titta. Jag teamade upp med Lidl som har kampanjen Underbart vanlig jul, vilket syftar på att låta julen vara precis så kaotisk eller lågmäld, skrattig eller knepig som den faktisk är. Att inte sträva efter den perfekta julen utan göra det till sin egen högtid. Det var jag, Diadonna och Frallan som fick sätta ihop varsitt julbord utifrån Lidls utbud, och bjuda in våra polare på julfest. När gästerna kom drack vi saffransglögg och hängde runt i lokalen som var galet fin. Louise föreslog att vi skulle flytta in där allihopa. Ha sängar på loftet och sedan varsin hörna i det öppna utrymmet. Aa, det gör vi. Kanske redan idag? Alexandra var där! Och Yrsa och en till Alexandra! Kajsa, Sofie och jag. Chrissy, Louise och My. Såhär löd min meny: Morotslax Brysselkålsallad Janssons frestelse med veganska köttbullar Blodapelsin med saffran och pistagenötter Snickerskakor Det bästa med den här maten? Går att laga i förväg, är helt vegansk och dessutom väldigt prisvärd! Jag tycker att Lidl har ett väldigt bra frukt- och gröntutbud och valde därför att fokusera på detta i mina recept. Gillar också att de har så många ekologiska varor! Allt i mina recept är alltså inhandlat på Lidl. Morotslaxen tycker jag var en riktig höjdare. De är så söta och goda och får en "laxig" smak med dill, rökt paprikapulver och senapsfrö. Det är dessutom en väldigt prisvärd rätt att laga, och kan förberedas i förväg. Morotslax 10 portioner 1 kg morötter 4 dl grovsalt dill Lag: 2 msk socker 2 msk ättika 6 msk varmt vatten 2 tsk rökt paprikapulver dillstjälkar (ca 100 g) 2 tsk senapsfrö 2 lagerblad 1. Blanda ingredienserna till lagen och låt kallna. 2. Sätt på ugnen (200 °C). Placera morötterna (oskalade) trångt på en bädd av grovsalt i en ugnsform. Baka i ugnen i ca 40 minuter. Morötterna ska ha lite tuggmotstånd. Ta ut och låt svalna! 3. Lägg morötterna i en plastpåse ihop med lagen. Pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen och knyt ihop. Låt stå kallt över natten. 4. Skär upp morötterna, antingen tunt (som gravad lax), eller som här, i tjockare bitar. Köttbullarna är veganska, från Anamma och finns i Lidls frysdisk. Flera av de som satt vid mitt bord frågade "är dessa verkligen veganska?" och "men gud, är du säker på att det inte är kött i?". Trixet är att steka dem i mycket olja och ge dem en fin färg. Till köttbullarna och laxen ville jag göra en fräsch sallad. Den här håller sig dessutom i kylskåpet i flera dagar. Jag tycker att den syrliga kålen gör sig megabra med rostade nötter och sötma från granatäpple. Har ni sett Lidls utbud på torkad frukt och nötter? Vet med handen på hjärtat ingen butik som har ett så bra utbud. Därför ville jag ha med nötter i något recept, och vad är inte juligare än valnötter? Brysselkålsallad: Till ca 10 personer 1 kg brysselkål dressing: 2 dl olivolja 1 dl vinäger (äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger) 1,5 msk stark senap (typ dijon) 2 apelsiner (saft & zest) 2 tsk agavesirap salt & peppar färsk hackad dill toppa med: torrostade valnötter dillvippor granatäppelkärnor eller torkade tranbär (ej i bild) 1. Skölj kålen och skär den i strimlor. Använd en mandolin om du har, men akta händerna! 2. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll över kålen. 3. Rosta valnötterna i en torr panna tills de fått fin färg. Toppa kålsalladen med nötter och granatäppelkärnor/torkade tranbär och dillvippor. Linda och jag! *Vi när vi tänker på Janssons frestelse* Janssons frestelse är en rätt som jag aldrig tyckt om eftersom den innehåller anjovis. Här har jag i stället valt att tillsätta kapris för att ge sälta. Sojamjölken och sojagrädden ger en god smak och en fin krämighet. Janssons frestelse 8 personer 1,5 kg mjölig potatis 3 gula lökar 3 msk kapris 2,5 dl osötad sojamjölk 3 dl sojagrädde 0,75 dl ströbröd 30 g mjölkfritt smör salt & vitpeppar Gör såhär: 1. Sätt på ugnen (225°C) 2. Skala potatisen och skär upp den i fina strimlor, som tändstickor. 3. Skiva lökarna tunt och fräs dem mjuka och genomskinliga i olika. Tillsätt kapris. 4. Blanda ihop allt i en ugnsform. Smaka av med salt och peppar. 5. Blanda samman sojagrädde och sojamjölk och häll det över potatisblandningen. Strö över ströbrödet och klicka på smöret. 6. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter. Mathilda, Kajsa och Soffan <3 Lidls inköpschef satt vi vårt bord och vi pratade om vilka veganska produkter vi saknar i deras sortiment. Det finns ju vissa luckor där, något som de är ivriga att förbättra framöver. Om du har förslag på vad du absolut tycker att Lidl ska köpa in – nu har du din chans, skriv en kommentar här nedan! VAD berättade Alex här?? <3 Hade en så himla rolig kväll. Stod uppe på balkongen och såg ut över min lilla klick och kände stolthet och värme i kroppen. Hoppas att ni har fått lite inspiration till ert julbord! Ps! Efterätterna kommer i ett eget inlägg! Tack till Linda, Sara och Linus Petterson för foto och Lidl för ett fint samarbete!