Jag har gjort en mapp i min telefon som heter maten vi lagar. Och just nu blir det ju väldigt mycket matlagning här hemma. Här är tio maträtter som blivit till i vårt kök på sistone: 1. Vi börjar starkt med en polenta. ÄLSKAR POLLE. En underskattad sak i vår värld. Trixet är att koka den i mjölk och addera en jäkla massa parmesan, citronsaft och citronzest. Tack Maja för detta tips. Den ska bli krämig, tänk som ett mjukt och slätt potatismos. Jag brukar utgå från det här receptet, men adderar mer mjölk, olivolja och citronzest. Toppar gör vi med ugnsrostad aubergine i tjocka skivor, och vitlöksstekta skogschampinjoner. Mer parme på toppen. Gott som fa-an. 2. Som bloggare får man ibland matkassar utanför dörrn. Det är det absolut lyxigaste som finns. Den här gången hade Quorn skickat sina nya sprödbakade filéer, british style. De var inte sådär hårda och kompakta som quornfiléer kan vara, utan mjukare, med en riktigt krispig yta. Kanske liiite grötiga i smaken, men absolut ett helt ok substitut till panerad fisk! Vi åt dem i tortillas med srirachamajonnäs, tomatsalsa, mango- och gurksalsa, hyvlad morot, sallad och guacamole. Dvs lite så fish taco style. 3. En kväll lagade vi Vegokäks palak paneer butter masala. Mumma. Fast vi hittade ingen paneer i våra två närmaste mataffärer, så det fick bli med halloumi i stället. Johan tyckte att det var out of place att dra svartpeppar över en redan kryddstark rätt, men den rörelsen ligger liksom i ryggen på mig. Alltid svartpeppar. Antar att det är väldigt svenskt? 4. Hur hur HUR ska ni kunna förstå vad gott det här var. HUR. Okej jag gör en punktlista: • Roasted potatoes (saknar fortfarande ett bra ord för detta, det är alltså småpotäter som kokats, krossas och sedan ugnsrostas lääänge med smör och olja) • Ugnsrostad blomkål med en örtolja på (tror Johan använde basilika, persilja, citron, vitlök, olivolja, salt och peppar) • Hyvlad morot (både gul och orange, fint va) som jag dressat i olja, citron, salt och peppar. • Finriven fetaost (vi la den i frysen först så att den skulle kunna gå att riva lättare) • Bearnaisessås! Tänker fortfarande på den här rätten. Så otroligt ELEGANTA SMAKER (hej Mischa). Faktiskt helt perfekt. Tror vi måste laga den på nytt, fotografera ordentligt och skriva ihop ett recept till er. 5. Japp det här är Annikas tacos som jag publicerade receptet på häromdagen. Alltså majstortillas med sötpotatis, halloumi, avocadodressing och fänkålssallad. 6. En helt perfekt vardagsmiddag kommer här. Rårakor! Jag publicerade receptet på instagram, vänta så ska jag leta upp det ... Sådärja! 7. I onsdags var Elias här på middag. Johan bjöd oss på vodkapasta. Sofia Woods recept! Det är så förbannat gott hörni. 8. Och i torsdags lagade vi en grej ur Tuvessonskans kokbok Plåtmat. Här är receptet: Bakad vitkål med chili- och sojasmör, limemajonnäs och matvete. Skitgoda smaker men en lite spretig helhetsupplevelse. Vi tog quinoa i stället för matvete och vitlöksstekte även svamp. Smöret och majonnäsen var dunder. Vi käkade middag med Julia och (den andra) Elias. Hej hej mitt i tuggan! 9. Jag bakade banankaka på kvällen. GRINAR för att det är så gott. Både varm och nybakad men också kall och saftig från kylen. Eller rostad med jordnötssmör. Här är recept. Jag tillsatte torrostade valnötter (typ 1 dl). Har du lagat nåt rågott på sistone? Skicka receptlänkar i kommentarsfältet!