Jag har väl berättat att jag har en mapp på mobilen där jag samlar bilder på maten vi lagar? Ett flöde att scrolla igenom när man är trött på att tänka ut något och i stället bara vill se vad kroppen reagerar på. Här är några av bilderna ur mappen, vi kanske kan hjälpa dig med helgmaten? Igår gjorde Johan vodkapasta med liten fänkålssallad till. Så snäll mat, men ändå lite extra. Han utgick från Sofia Woods recept tror jag. Dagen innan det lagade jag spenatgnudi med brynt citronsmör, rostade nötter och getost. Gnudin är en slags dumpling/gnocchi men görs på främst ricotta. Det var gott! Och så himla mysigt och inte alls svårt att göra. Nästa gång tänkte jag dock servera den med en tomatsås bara, tyckte det blev lite mäktigt med all ost. Även detta är Sofias recept! Dagen innan dess, ja vi går baklänges nu för omväxlingens skull, lagade Johan baos till oss. Brödet var dock lite gammalt så det puffade inte upp sig men vet ni, det var jättegott ändå. Komponenter: stekt shiitakesvamp med hoisinsås och lao gan ma-chilipasta, gurka och morötter som fick gosa med lime och sesamolja samt koriander, srirachamajonnäs och hackade jordnötter. De flesta ingredienser finns att köpa på Kina Li eller motsvarande. Nu har jag tappat ordningen på dagarna men det här lagade vi en kväll: rårakor på två vis. Den ena var en klassiker med gräddfil, rom, rödlök, citron och dill. Den andra var med svamp, parmesan, gräddfil och persilja. Jag tycker att rårakorna blir bäst när man INTE kramar ur vätskan, för i vätskan finns ju all go stärkelse som binder ihop dem. Jag grovriver 1-2 potatisar, lägger dem i smörad och oljad stekpanna och plattar ut dem med en stekspade. Saltar och pepprar. Efter typ fem minuter vänder jag på den och steker den på andra sidan. Schweinlätt. Johan lagade en slags palak paneer fast med halloumi. Svartris till. Han lagade utifrån eget huvud tror jag, men det här receptet från Ica ser inte så dumt ut. Jag lagade hummus toppad med en harissakryddad tomat- och auberginegryta, stekt halloumi, rostade pinjenötter, mynta och peperoncinoolja. Surdegsbröd till. Jag gick på feeling men här finns ett liknande recept som Siri Barje har gjort! Johan gjorde en surstark dumplingsoppa. Han utgick från ett recept ("hot and sour dumpling soup") i Jonas Crambys kinesiska kokbok men köpte frysta dumplings på Kina Li. Buljongen är smaksatt med soja, kinesisk vinäger, sesamolja och lao gan ma-chilipasta. Han toppade med salladslök, koriander och rostade sesamfrön. Avslutar med några söta grejer! Först ut är mitt favoritgodis: Ferreo Rocher. Inte något vi har lagat men. Gillar att äta efter middagen. Här är en liten spexig efterrätt vi gjorde en gång för några veckor sedan: fetaost, lättvispad grädde, rostade mandlar och hjortonsylt. Mattias Dahlgrens recept! Var gott! Men lite väl mäktigt. Nästa gång kör vi mer sylt och mindre ost. Slutligen: efterrätten vi åt på vår Sopranoskväll, glömde blogga om den! 💔 affogato. Johan köpte Häagen-Dazs brownie macchiato som vi hällde varmt starkt kaffe på (spetsat med Cointreau). Snälla, detta är typ världens bästa efterrätt??? Känns festlig trots minimal effort och smakar heaven. Nån annan än jag som blev hungrig nu? Tryck på like isf. Mer: Maten vi lagar – nio recept från den senaste tiden.