Mat har planerats, inhandlats och tillagats. Mat har fördelats till matlådor och diskats undan. Här är några rätter som har hamnat på våra tallrikar den senaste månaden. Vit fisk med beurre blanc och bönorMin mamma fyllde år och jag och Johan bjöd hem henne och Calle på middag. Johan lagade en av de godaste rätterna jag vet. Vit fisk (var det kanske hälleflundra? eller torskrygg?) med en slags beurre blanc, vita bönor och mangold. Bönor och fisk är verkligen en toppenkombination. ChokladmousseJag lagade fransk chokladmousse med filéad apelsin till efterrätt. Osso buco alla milanese När jag var yngre brukade jag önska den här rätten av mamma på min födelsedag! Den här gången var det Johan som lagade det, i mellandagarna, bara sådär. Osso buco alla milanese är alltså kalvläggsgryta med saffransrisotto och gremolata. Under såsen gömmer sig den ljuvliga risotton. En dag ska jag besöka Milano och äta det där. AranciniPå risottoresterna gjorde han arancini, fylld med mozzarella. RibollitaJag lagade italiensk brödsoppa som också innehåller kål och bönor. Mmmm Ribollita. Ligger skönt i munnen också. Jag utgick från det här receptet. Ceasarsallad med grönkål och linserJohan gjorde en vintervariant på ceasar med grönkål, belugalinser, kycklinglårfilé, brödkrutonger och ceasardressing. Den enda salladen han accepterar tror jag. BröllopssoppaÄnnu en vintrig soppa jag har lagat, nämligen den italienska bröllopssoppan som innehåller kycklingfrikadeller, risoni och parmesanost. Det är så gott så att man nästan ramlar av pinn. Recept här. Indiska köttbullarJohan lagade en underbar garam masala-sås med lammköttbullar, ris och en slags raita. Perfekt som matlåda också. Libabröd med grönsaker och hummusEn grej jag äter ibland om jag har 0% ork att laga krånglig dyr mat. Libabröd, färdig hummus, billigaste salladsosten, billigaste tacosåsen, gurka, tomat, cornichons, surkål, koriander. Pasta puttanescaOch till sist: en påminnelse om att den här otroligt enkla pastan finns. Pantry-pasta som de säger i USA. Jag gör en tomatsås med sardeller och tillsätter svarta urkärnade kalamataoliver, kapris, tonfisk och persilja. Bara å skeda i sig.Läs också:Maten vi lagar – från ugnrostade rotfrukter till dillstuvad potatis