Det ska planeras och handlas och lagas och ätas och göras matlådor och diskas, dag ut och dag in. Här är några rätter som har hamnat på min tallrik på sistone. Teriyakilax med ris och gurksalladJohan lagade något som han vet att jag älskar: Teriyakilax i ugn med krispig gurksallad, ris och majonnäs smaksatt med med lao gan ma (sån chilisås med jordnötter i). Koriander och salladslök på toppen. Tortellini med ärtor, fetaost och myntaJohanna kom på måndagsmiddag och jag lagade min bästa sorts snabbmat som man kan sleva i sig med sked: tortellini (torkad) med gröna ärtor (som man kastar ner i slutet av kokningstiden), fetaost, mynta, bladspenat och en himla massa olivolja. Hade kunnat haft citronzest på också men det glömde jag. Tar tio minuter. TunnbrödrulleEn rätt jag inte kan ta credd för, men men. Erik kom på att vi skulle äta till lunch på Tynningö: Korv, mos, isbergssallad, räkröra, cornichons, senap, ketchup, rödlök och rostad lök i tunnbröd. 🤝 Röd curry med broccoli och grillostJohan gör en så god curry med massa citrongräs, röd currypasta och ingefära. Han hade grillost i också. Kolla vår nya underbara gryta förresten. Den är från Singular society. Min le creuset gav upp efter tio år av trogen tjänst, den sprack i botten. Pannoumigryta med garam masala och spenatSåklart återkommer vissa rätter mer frekvent än andra. Jag lagade en variant av den här grytan igen. Som vanligt kryddade jag med ett helt paket av den orangea garam masala-påsen, mer vitlök, mer ingefära, en skvätt vinäger och inga färska tomater. Och så körde jag ner ett helt paket fryst (hel) spenat. Pannoumi är godare än halloumi tkr ja TacosI måndags var jag sugen på tacos och Johan lommade snällt till affären. Vegobitar stekta i chipotle. Stekt majs blandad med fetaost. Tomat, lime och koriander. Strimlad kål. In i kakhålet. Pytt i pannaJa och ibland orkar man inte något annat än att steka pytt och ett ägg. JT orkade visserligen göra dijonnaise men det får stå för honom. Kan rekommendera Felix vegetariska krögarpytt. Vad ska ni laga till middag ikväll? Hjälp mig (och varandra) att slippa snurra runt i mataffären med lågt blodsocker.Läs också:Maten vi lagar – Från melanzane till halloumisallad