Det är märkligt. Det jag minns mest av Kristian Lundbergs roman Yarden, som jag läste för tio år sedan, är att huvudpersonen, en pappa, står och diskar. I mitt minne så återkommer det i scen efter scen. Det är faderns och sonens frukost- och middagsdisk. Det är den skarpa fläktlampan och det heta vattnet. Vardagens oändliga upprepning. Jag tänker ofta på det när jag själv står med handen om diskborsten. Varannan dag diskar jag, varannan dag lagar jag mat. På sistone har jag och Johan ätit detta: Pasta med ärtor, ricotta och myntaJag bjöd min bror och hans familj på världens enklaste, godaste snabbmat. Blanda en burk ricotta med lite citronsaft, citronzest, riven parmesanost, salt och peppar. Koka pasta och ha i frysta ärtor på slutet. Blanda ihop pastan med ricottan (med lite pastavatten). Toppa med mynta (köp på knippe i stället för kruka om du kan, mer värt) och mer parmesan. LasagneNär Johan gör lasagne brukar jag alltid be honom ha extra mycket bechamel i. Mera, säger jag. Mera. Denna gång lät han även köttfärssåsen koka ett ganska bra tag. Mozzarella i flera lager och hemgjorda lasagneplattor. Herregud vad gott det är. Snällt. Och tillfredsställande att, dagen efter när lasagnen har satt sig, skära ut bitar perfekta för matlådorna. Pytt i pannaEn ensammiddag. Findus vegetariska krögarpytt, ägg, ketchup. Intogs förmodligen framför Louise Jorge. Asiatisk kycklingsalladJohan gjorde en sallad. Basen är strimlad spetskål, morot, gurka och koriander. Kycklingen är kokt i chiliolja, hoisinsås och vatten. Johan säger såhär: Dra isär den kokta kycklingen. Koka ihop en sås gjord på jordnötssmör, soja, lime och sesamolja. När såsen har svalnat så blandar du ihop allt. Myllymäkis kikärt- och tonfisksalladDen här rätten ser verkligen inte ser så kul ut på bild, men vet du hur god dressingen är eller? Stööört god. Salladen funkade väldigt bra som matlåda också. Jag körde på färdigkokta kikärtor och bytte rädisorna mot riven pepparrot.Hela den här boken, Sallad av Tommy Myllymäki, är väldigt trevlig. Boktips. Curry med broccoli och vegobitarDe godaste vegobitarna är Hälsans köks filet pieces. Godare än kyckling tycker jag. Denna vecka kommer jag och Johan vara ute och flänga en del, så han lagade en enorm batch currygryta och ris. Han gjorde en currypasta, stekte vegobitar och broccoli och kokade ihop allt med grädde (vi har kommit på att det är godare än kokosmjölk). Till curryn mixar du ihop:CitrongräsIngefäraChiliPaprikaSojaFisksåsSesamoljaJordnötssmörÖrter (thaibasilika och koriander)VitlökStek vegobitar och broccoli.Ha i currypastan i en gryta, stek den, ha i grädde och vatten och låt koka ihop. Smaka upp med lime. Lägg ner de stekta vegobitarna och broccolin. Ät med vitt ris och toppa med koriander. KorvstroganoffBea och jag lagade en vanlig, hederlig korvstroganoff. Grädde och tomatpuré ska det vara, inte krossade tomater. Tycker du att det heter korv stroganoff, i två ord, eller korvstroganoff i ett? Jag tycker två, såhär: Korv. Stroganoff. Men skrev ihop dem för att inte bli mobbad.Ätit nåt gott på sistone? Dör för när ni skickar länkar till goda grejer.Läs också: Maten vi lagar – från hummusbowl till pumpapastaMaten vi lagar – från pasta amatriciana till kycklingsoppaMaten vi lagar – från vårrullar till linsburgareMaten vi lagar – från bibimbap till kryasoppa