Roligt att laga mat just nu tycker jag! Kanske för att inget annat är särskilt jättekul? Här är sex rätter som har hamnat på vårt matbord (och ganska ofta på nattduksbordet) den senaste tiden. Johan och jag har som deal att vi planerar och lagar varannan middag. På ett ungefär. Rätterna ska helst vara matlådevänliga. Hummus med harissaaubergine och tabboulehJohan gjorde en enorm batch hummus på kikärtor och stora vita bönor. Blev krämigt som uta helvete. Han toppade hummusen med pistagenötter. Tomat- och auberginegrytan innehåller typ detta: tomatpuré, aubergine, harissa, vitlök, gul lök och oliver.Tabboulen innehåller typ detta: couscous, persilja, tomat, inlagd rostad paprika, russin (som blivit blötlagda), citron, olivolja och vinäger. Allt detta var 10 av 10-gott. Johan gick på feeling (till skillnad från undertecknad som alltid följer recept), men det här receptet ser inte så pjåkigt ut: Hummusbowl med tomat och aubergine. Annikas tacosMan vet att det är jag som har varit framme när det är en rätt ni känner igen. Jag lagade tacos med sötpotatis, halloumi, fänkål, ruccula och avokadodressing.Recept: Annikas tacos Agnolotti med pumpa och salviaVi hade Yrsa och Gustav på middag och Johan fick lust att dra fram pastamaskinen. Det blev agnolotti med butternutpumpa och ricotta-fyllning, i smörsås med friterad salvia. Agnolotti är en form av fylld pasta som man liksom viker ihop. Vi hittade inspiration här: Roasted pumpkin agnolottiMen det här receptet verkar också bra: Pumparavioli med salviasmör Pasta med pumpa, salvia och rostade mandlarPå resterna gjorde Johan en annan pastavariant. I stället för att ha fyllningen inuti pastan, så fick den vara utanför, utblandad med pastavatten. Rätten toppades med rostade mandlar och parmesanost. Lax med dillsås, ärtor och fänkålJag lagade en riktigt mammig rätt. Trygg. Lax i ugn, fänkålssallad (mandolinad fänkål med citronsaft, olivolja, salt och peppar), ärtor, potatis och en dillsås (crème fraiche, dill, citron, vitlök, salt och peppar). Siri Barje har lärt mig att såser ska stå framme i rumstemperatur för att smakerna ska gifta sig, hellre än att stå kallt i kylen!Recept: Laxfilé i ugn med citron Indiska köttbullarJohan lagade så himla HIMLA gott häromdagen. Indiska köttbullar med ris och gurksallad.Alternativa recept: Indiska köttbullar i tikka masala-såsIndiska göttbullar med vegansk butter masala Gräddiga bönor med dragon och brynt smörJag lagade en rolig bönrätt! Dragon är väldigt gott alltså. Vi åt den med bröd, som en soppa, men i matlådan slängde vi ner några potatisar som blivit över och det gjorde rätten matigare. Påminde om ängamat då! Rekommenderar att minska lite på vattnet/buljongen för att den ska bli krämigare.Recept: enmatinstaHar du lagat något på sistone som du vill tipsa om?Läs också: Maten vi lagar – från pasta amatriciana till kycklingsoppaMaten vi lagar – från vårrullar till linsburgareMaten vi lagar – från bibimbap till kryasoppa