Hej och glad lucia. Eller vad man säger. Nu kommer ett svep med all mat vi har lagat på sistone. Allt ser så jäkla fult och osmakligt ut i lampornas sken, men det är verkligen vad det är. Grekisk gnocchiplåtEn rätt från appen Mob som jag lagade häromdagen. Skulle säga att den var 3 och 5. Gott att baka gnocchi i ugnen eftersom den får en så fin yta. Det var i alla fall väldigt lätt att laga! Ingredienserna var följande: färdigkokta linser, gnocchi, körsbärstomater, zucchini/aubergine och oliver – allt marinerat i en syrlig harissadressing. På det: snabbpicklad rödlök, fetaost och färska örter. Chicken katsuJohan gjorde så god middag. Pankofriterad kyckling, ris, kålsallad och majonnäs smaksatt med gochujang och soja. PannkakorJag gjorde pannkaksfrukost till oss. Använde Klaras antikvariatiskas recept med den hemliga ingrediensen: apelsinläsk. Serverade pankisarna med fet yoghurt, hallonsylt och jordnötssmör. Kikärtsgryta med ris och mango chutneyJag var jättesugen på en kikärtsgryta. Stekte lök, vitlök, färsk ingefära och en massa kryddor (typ garam masala, torkad koriander, paprikakrydda, chili, spiskummin, gurkmeja). Tillsatte harissa och lite tomatpuré. Hade i krossade tomater, kokosmjölk och buljong. Lät det koka ihop, smakade upp med lime, salt och peppar. Tillsatte fryst spenat. Toppade med jordnötter, lime och mango chutney. SvennetacosVänta det är typ bara jag som har lagat mat de senaste veckorna? Här blev det vanliga svennetacos en tisdag. Färs med tacokrydda, majs, riven ost, tomat, gurka, paprika, gräddfil och salsa. Fett gott och snällt. Lax i ugnMiddagen jag lagade i förrgår. Potatisen kommer från trädgårdslandet i Hälsingland. Johan kommer från en familj där man alltid har skalat potatis, jag kommer från en familj där man har tillagat den med skalet på. Jag ugnsbakade en hel laxsida med olja, salt, peppar och citronskivor. Serverade med tzatziki, potatis, syrlig kålsallad, gurka och pickles. Satte in en stektermometer i laxen med ett larm på 52 grader. Det är då man vet att den blir perfekt. VintersalladJag rostade kikärtor i ugnen med en massa kryddor, marinerade tärnad sötpotatis i Sweet baby ray's och ugnsrostade dem också, blandade en tahini- och yoghurtsås, gjorde en syrlig kålsallad och toppade alltsammans med fetaost, mynta och granatäppelkärnor. Lättaste sättet att kärna ur ett granatäpple är att fylla en skål med vatten och placera den i diskhon. Därefter öppnar man granatäpplet under vattenytan. Allt vitt grejs flyter upp till ytan, medan kärnorna sjunker mot botten – och ingen tröja blir fläckig. Läs också:Maten vi lagar – från svartkålspasta till canneloni