Det är inte klokt att man ska behöva komma på vad man ska äta varje dag!? Så det här är ett försök till att hjälpa dig (och mig själv) på traven nästa gång man står i mataffären och känner sig lost. Mat vi har lagat de senaste veckorna, helt enkelt. LaxbagelNämn en trevligare helgfrukost. Bagel från Ica som man stoppar i brödrosten. Philadelphia. Riven pepparrot. Grovhackad kapris. Gravad (eller kallrökt) lax. In i käften ba. Bagel med äggröraJapp. Det blev frukosten dagen därpå. Tror det var Philadelphia och prästost på också. FiskgratängDet finns en första gång för allt! Vi lagade en klassisk fiskgratäng förra veckan. Så kitschigt att spritsa duchessepotatis (dvs potatismos med äggula i)! Blev otroligt gott. Tröstmat. Pumpapasta med salviaDet här är en av mina favoriträtter (speciellt med MYCKET salvia, helst två krukor). Johan går nog på feeling, men här är ett recept som verkar bra: krämig pasta med pumpa och salviakrisp. Rotfrukter i ugn med goda rörorEnklaste slänga ihop-maten. Vi körde på det vi hade hemma: rödbetor, pumpa, zucchini och blomkål. In i ugnen. Och så gjorde vi en fetaoströra och en muhammara till. Johan hade på någon örtolja på grönsakerna också. SpenatsoppaJa. Ibland är man bara sugen på helt vanlig spenatsoppa som smakar järn. Med ett helt vanligt krämkokt ägg. Så då lagar man det och så är det med det. Vegetarisk lasagne med aubergine och svampJohan har börjat göra en vegolasagne där auberginen och svampen får koka länge, länge i sin tomatsås, så att den blir riktigt mustig. Jag gillar extra mycket bechamel i lasagnen och det respekterar han. Liten fänkålssallad vid sidan av och det slår gnistor i munnen. Här finns ett recept att inspireras av: Grönsakslasagne. Sticky tofuJag lagade sticky tofu som serverades med ris, wokad broccoli och massa salladslök. Det blev huuur mycket mat som helst, vilket ledde till att jag åt det tre dagar i rad. Fick så ont i IBS-magen att ni fattar inte. Hur som helst: gott. Och ännu godare när jag smakade upp glazen med gochujangpaste. BlomkålstacosBlomkål stekt i beef taco-paste (den är vegetarisk), med guacamole, fetaost, chipotlemajonnäs (vi köper ofta den här), strimlad spetskål och koriander. Gravad lax med dillstuvad potatisRiktigt snäll mat som tillagas på bara en kvart. Stuvad potatis (vi har pepparrot och citronzest i också), gravad lax och fänkålssallad (mandolinad fänkål med citronsaft, olivolja, salt och peppar). En go mackaAvslutar med den här mackan som Johan gjorde till mig en dag när vi var småsjuka. Ciabatta med burrata, apelsin och pistagenötter. MYCKET trevligt att råkas, mackan.Läs också:Maten vi lagar – från köttbullar med mos till grön ärtsoppaMaten vi lagar – från höstsallad till krämiga kimchinudlarMaten vi lagar – från piadina till den sjukaste pajen