Tiss tiss välkommen till min lilla blogg. Idag ska jag visa några grejer vi använder jättemycket och jätteofta när vi lagar mat. Först ut: slickepott! Använder den svarta varje dag (från Muji) i stället för slev i kastrullen. Alltså för att röra om under matlagningen. Den stora slickepotten i mitten fick jag av Yrsas pappa för örti år sedan, för att han tyckte att den var så himla bra. Det är den! Speciellt när man ska skrapa ut innehållet ur något stort, typ en matberedare, eller om man vill flippa en omelett. Den vita använder vi också till både matlagning och bakning. Jag växte upp i ett hem utan tång. Nu fattar jag inte hur man klarar sig utan den? Vi använder den varje gång vi steker något, eller om man typ ska plocka upp spaghetti ur kastrullen och lägga över den i pastasåsen. Precision, baby! Mandolinen från Benriner är en ljuvlig pryl som vi tar fram så fort vi lagar typ kålsallad eller potatisgratäng. Jag har jumbovarianten (den bredaste tror jag) vilket är nice eftersom man får plats med stora saker, typ ett rejält fänkålshuvud. På baksidan kan man justera hur smala eller tjocka skivor man vill göra. Det medföljer ett fingerskydd men man kan också använda en stålhandske om man är nojig. Vår gjutjärnsgryta var på vift i vintras (fråga mig inte hur) och då kände jag mig helt handfallen. I denna lagar vi alla grytor och pastasåser, och dessutom gräddar jag mitt bröd i den (det blir som en het ugn i ugnen). Apropå bröd. Här är några grejer jag inte vill vara utan när jag bakar. Två jäskorgar, en matvåg och två degskrapor. Den vita använder jag mest när jag skrapar ut degen på bänken, den andra i rostfritt stål använder jag för att städa bänken efteråt (och ofta för att lyfta över hackade grönsaker till stekpannan när jag lagar mat). Det här är en smart sak! Ett durkslag vars handtag kan fällas ut och in, så att den sitter stadigt ovanpå diskhon. Durkslaget är lite jobbig att diska, det ska jag erkänna, men de där smarta justerbara handtagen väger upp. Jag köpte min i någon köksbutik utomlands men verkar finnas liknande på Ikea och andra ställen. Det går åt så mycket parmesanost och citroner i det här hemmet. Ett Microplane kan man nästan inte vara utan va? Det påminner mig om att vi borde byta ut bladet. Den vänstra från Fiskars är riktigt nice om man vill ställa fram parmesanosten på bordet och låta gästerna riva själva. Snygg och bred och stadig (låter som om jag beskriver Johan). Tre andra nödvändiga saker! En ballongvisp, alla andra vispar kan dra åt helvete och en hålslev som jag har köpt på loppis som vi använder för att fiska upp olika saker (oftast pasta – Johan föredrar håvmetoden snarare än durkslagsmetoden, kanske för att man får med sig mer pastavatten vilket är nice samt slipper disk). Samt en stektermometer som jag aldrig riktigt fattar hur den funkar (sluta pipa!!), men Johan vet och han använder den ofta och gärna. Han är också mycket mer rädd för salmonella slash torr/överkörd mat än vad jag någonsin kommer bli. Slutligen: rostfria skålar i många olika storlekar. Dessa köpte vi i en köksaffär i Lissabon men det finns såklart att hitta second hand eller i butik. Vi använder dem varje gång vi lagar något och om det är en sak jag vill tipsa om så är det att köpa stooora bunkar, större än man tror. Den största bunken är 30 cm bred och det är underbart att slänga runt en sallad i den, eller baka bröd i, eller vad man nu vill göra. Jag har fler favoriter i köket att visa men det får bli i ett annat inlägg. Gud vad kul det är när man hittar bra grejer! Tipsa gärna om favoritköksgear i kommentarsfältet.Läs också:9 grejer jag vill köpa till köket