Med sommartid kommer: SOLSKEN UNDER MIDDAGEN. Helvete vad härligt. Kan knappt tro att det är sant. Det har varit hagelstormar och bitande kallt idag, men nu på kvällen kvittrade fåglarna som satan utanför fönstret. Och det dunsar och gastas från fotbollsplanen, så som det gör halva året här hos oss. Vårt matbord är för närvarande även Johans arbetsplats. Han bygger modell. Jag är skitnervös att jag ska råka spilla något på hans papper eller råka blåsa iväg någon liten kartongbit. Eller ännu värre: trampa på modellen eller råka slänga något. Att sitta vid matbordet är något helt annat än att ha tillgång till arkitektskolans modellverkstad. Men han är tapper. I skolan har han inte någon som drar undan luggen från ansiktet i alla fall. Nu till maten som vi åt ikväll. Jag lagade det som går under namnet Annikas tacos hemma hos oss. Det är en rätt som Johans mamma (dvs Annika) har bjudit på några gånger. Receptet har i själva verket Therese Elgquist gjort, och det publicerades i Göteborgsposten. Huvudingredienserna är sötpotatis och halloumi (i orginalet är det tofu, men det är så gott med sältan från osten, men om du vill käka veganskt så vet du vad du ska göra). Och så är det en avokadodressing som mixas slät och ganska tunn, med vitlök, citron och persilja. Fänkålssallad. Ruccola som jag dressat med en sked av avokadoguckan. Serveras i stekta majstortillas. Vi köper uteslutande Old el pasos små majstortillas när vi käkar tacos. Recept (eftersom vi gjort om originalet lite): Till ca 5 portioner – dvs middag för två, plus 2-3 matlådor! ca 5 stora sötpotatisar (en hel plåt fylldes) 1 tsk malen spiskummin 2 pkt halloumi 1 fänkål 1 citron (zest + saft) liten påse ruccola olja (jag tog olivolja) salt och peppar Avokadodressing: 2 avokados 1 vitlöksklyfta, riven 0,5 dl-1 dl vatten (eller till önskad konsistens) saften från en halv citron 1 näve färsk persilja salt och peppar Till servering: små majstortillas (beräkna typ 4-5 st per person) färsk persilja, hackad 1. Värm ugnen till 200 grader. Skölj potatisen och skär den i tärningar (du behöver inte skala den). Blanda med spiskummin, salt, peppar och olivolja och rosta i ugnen i typ en halvtimme, eller tills potatisen är genommjuk inuti och har fått fin färg och blivit krispig utanpå. 2. Hyvla fänkålen tunt med mandolin, eller skär tunt med en vass kniv. Lägg i en skål och dressa med olivolja, zest från citronen, saften från halva citronen, olivolja, salt och peppar. Blanda ordentligt och ställ åt sidan. 3. Mixa ingredienserna till dressingen (här använder du andra halvan av citronen) med en stavmixer tills den är krämig, du kan börja med lite vatten och tillsätta mer tills du får den konsistensen du vill åt. Smaka av med salt. Blanda en matsked av dressingen med ruccolan. 4. Stek halloumin i tärningar i olja tills den fått fin färg. När sötpotatisen är klar blandar du ner halloumin i plåten och tillsätter hackad persilja. 5. Stek tortillas under tiden du äter, vi brukar steka två åt gången. Det räcker med någon minut på varje sida. Lägg dressingen i botten på tortillan, toppa med sötpotatis- och tofublandningen, rucculan och fänkålssalladen. MM GOTT.