Jag och Yrsa är på hennes familjs lantställe den här veckan. Läser text inför slutseminarium i skolan, spelar kort och pratar hål i varandras huvuden. Vi åt en vintrig grönkålssallad idag, med brysselkål, vita bönor, apelsin, granatäpple och rostade nötter. Här kommer recept! För två portioner behöver du: Ett nät brysselkål (jag använde typ 2/3) Några blad grönkål En näve nötter (jag tog mandlar och valnötter) Ett halvt granatäpple 1 apelsin 1 pkt stora vita bönor olivolja smör (jag använde naturli veganskt smör) 1 vitlöksklyfta salt & peppar + gärna bröd 1. Skär av den hårda änden på brysselkålen och skär de små kålhuvudena i kvartar. Lägg dem i en stekpanna och häll på lite vatten. Sätt på ett lock. Finhacka vitlöken. När kålen börjar mjukna (det tar bara några minuter) tar du av locket och låter vattnet dunsta bort. Då häller du på olivolja, en klick smör och hackad vitlök. Salta och peppra. Stek tills brysselkålen får fin färg. De sista minuterna kan du lägga i de sköljda bönorna så att de tar värms upp och tar smak av vitlöken. 2. Ta bort den hårda stjälken på grönkålen och riv kålbladen i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål, häll på olja och flingsalt. Massera (japp) in oljan och saltet i grönkålen. Då blir den mindre träig och mer lättäten. 3. Rosta nötterna i en torr stekpanna med lite flingsalt. Akta så att de inte bränns. 4. Skala och skär upp apelsinen i halvmånar. Banka ut kärnorna från granatäpplet. Det gör du lättast genom att halvera granatäpplet, ta fram en skål och banka på skalet med en träslev. Då trillar kärnorna ut i skålen. 5. Lägg upp grönkålen, brysselkålen och bönorna på två tallrikar. Toppa med apelsin, nötter och granatäpple. Käka en macka till salladen! Ta en go skogspromenad också vetja. Fler matiga sallader: Vegansk ceasarsallad Grönkålssallad med butternut squash Blodapelsinsallad med pistagenötter och feta Linssallad med fänkål, sötpotatis och halloumi Glasnudelsallad med tofu och svamp