Det verkar rinna mathacks och matrelaterade life hacks ur era öron. ÄLSKAR DET. Här har jag sammanställt 15 stycken. Alla matbilder är från maj och juni 2016. ◊ Matlådehack! FRYS IN de matlådor som är lite mer kladdiga, t ex grytor eller tomatbaserade rätter, trots att matlådan ska ätas snart. Bara att slänga ner i väskan på morgon och kladdar inte inte, och den behöver inte ställas in i kylskåpet på jobbet direkt, utan kan med fördel tinas på skrivbordet elr glömmas kvar i väskan fram till lunch utan probl:) ◊ Koka bulgur/matvete/quinoa osv med en liten bit av en grönsaksbuljongtärning istället för salt, ger extra god smak. ◊ Salta vattenmelonen! ◊ Mickra citrusfrukter i några sekunder så går det att få ur massa massa mer när man pressar dem ◊ Om avokadon är hård (som de några oftast är när man köper nät) kan man lägga de bland lök, äpplen, päron etc i en fruktskål. De andra frukterna snabbar på mogningsprocessen. Tycker detta är fett gulligt. ◊ Gör grönsaksbiffar och bön/linsbiffar i ugnen istället för att steka i stekpannan. Pensla dem runt om med lite olja och kör i mitten på 225 grader tills fin yta, på bakplåtspapper. De håller ihop jättebra eftersom man inte behöver vända dem och alla blir klara samtidigt :) ◊ Blanda kikärsspad i grönsaksbiffssmeten så håller de ihop bättre! Och gör hummus av kikärtorna. ◊ Oljan från soltorkade tomater + kikärtor + massa kryddor = jättegod hummus. ◊ Flingsalt på kladdkakan. Med o’hoj’s salted caramel glass-sås och grädde till. ◊ Riv vitlöken rätt av ba! Hel och med skalet kvar. Skalet skyddar handen så en kan riva hela klyftan. Och en får med sig all vitlök! ◊ Skala bananer från undersidan, genom att klämma på ”knoppen” så att man får naturliga flikar att dra i! Det sistnämnda är ett knep som alltid funkar, och man slipper även klädda med en halvt mosad banan om man gör på det andra viset ? ◊ Gjorde ugnspannkaka häromdagen, fick tipset att hälla i en halv dl sockerdricka. Den blev dubbelt så fluffig och god. ◊ Hur man gör snabbnudlar både ännu snabbare + lite mer näringsrikt/matigare. När de är färdigkokade: häll i frysta ärtor (eller annan valfri fryst grönsak/baljväxt)! Då svalnar nudlarna litegrann vilket gör att du kan äta dem direkt ist för att vänta på att de svalnar av sig självt (sparar tid) + jaa, du har fått en till ingrediens i typ helt utan effort! ◊ Om du köper färska kryddor och inte använder allt på en gång (brukar iaf jag sällan göra): VATTNA DEM! Kanske super-obvious, men känns som att ändå inte såå många gör det. Har fått en basilika att hålla i två månader och det är verkligen så najs att ba kunna slänga på lite färska kryddor på typ vilken maträtt som helst. De behöver dock MKT vatten så tricket är att spola dem under kranen typ nästan varje/varannan dag. Har ni fler? Vet att ni har det! Ös på i kommentarsfältet. ↓ Fler matrelaterade life hacks: 26 mathacks 13 mathacks för frysen 15 mathacks