I förrgår tipsade jag (via Johan) om att äta hamburgare i ett kaffefilter. Ni får väl avgöra själva om det är ett bra life hack eller inte. Vi fortsätter med ännu fler hacks inom kategorin matlagning. Det är ni som har tipsat, och jag som har sammanställt. Kombinerar med lite matbilder från i somras. Som en påminnelse om att sommaren finns. – Om jag är i rätt mode mäter jag upp allt jag ska laga innan jag sätter igång. Typ hackar alla grönsaker och mäter upp rätt deciliter vatten eller grädde så är det bara att tjoffa i allt sen. Kanske speciellt bra vid lite ”avancerade” rätter. Plus att det känns som att man håller rent omkring sig under matlagningen vilket jag tycker om! – SKIVA CHAMPINJONER I ÄGGSKÄRAREN!!!! – Bananer, om de är superbruna och du inte vill äta dem: gör bananpannkaka – de är som godast då! – Om bananerna ser ut att hinna bli dåliga innan du kan äta upp dem, frys in! Antingen genom att först hacka dem eller hela med skal (de behövs bara tinas lite innan du kan skala för att t.ex. använda i smoothie). – När jag kokar saker typ potatis/grönsaker/ägg, brukar jag hälla det över disktrasan. Sen får den svalna cjh så sköljer jag ur den. Tänker att jag iaf dödar några bakterier varje gång. – Prova att ha en stor klick lingonsylt i höstigt grytor, det ger lite sötma och passar perfekt till svampar/kyckling/quornfiléer, mm. – SLÄNG FÖR GUDS SKULL INTE BLADEN PÅ BLOMKÅLEN!! De är asnyttiga och skitgoda att steka eller ha i gryta. Mycket likt typ spetskål/Pak choi (som är asmycket dyrare hihi). – Ett annat najs hack är att ha bakpulver i vattnet när du blötlägger ärtor/bönor innan kokning, samt lite i kokvattnet. Går mkt fortare, men kan tyvärr inte kemi så kan inte förklara varför :-)) – Vitlök som ska stekas bör skivas fint/hackas istället för att pressas. Vitlök bränns nämligen väldigt enkelt och den får en lagom fin och mild smak om den steks på meddellåg värme utan att den knappt tar färg. – Ha i mycket mindre pastavatten i kastrullen än vad det står i alla recept. Ju mindre vatten, desto snabbare går det att koka upp vattnet (miljösnällt) och desto mer stärkelse blir det i vattnet som sen kan användas till såsen. Det är bevisat med experiment att denna metod inte gör att pastan blir klibbig, vilket vissa hävdar. – Vegetariska kylprodukter som tofu och havremjölk håller oftast sjukt mkt längre än vad paketen säger. Jag har använt en oöppnad tofu som var över 6 månader gammal som smakade super. Lukta och smaka ALLTID innan du slänger. Det är inte farligt om det inte är kött/fisk som har ett sista förbrukningsdatum som man bör respektera. – Häll lite citronjuice över din avokado/guacamole så slipper den bli brun. – Speaking of disktrasa: köp en av lin! Den kostar runt en hundring, men håller jättelänge, jag har haft min i 3,5 år och den är fortfarande fin. När den börjar kännas ofräsch tvättar man i maskin eller kokar den i 10 minuter så blir den som ny. Känns fräschare än wettex, är myyyycket snyggare, och när den till slut gjort sitt så är den komposterbar. – Har mitt diskmedel i en liten vattenspruta/blomflaska, blanda med vatten. 1/5 diskmedel i. Vrid så det är en hård språle när en trycker då får en ut bra mängd diskmedel som redan blandats med vatten. & håller 4-ever ? – Tycker du det är tråkigt att laga mat för en person är det ganska kul att göra det till en sport. Typ att effektiv tid på köket max ska va 15 min (men man har fortfarande lagat MATmat liksom). Vad är dina bästa life hacks? I matväg eller i allmänhet. Fler matrelaterade life hacks: 26 mathacks 13 mathacks för frysen